16 juni 1924 blijft in de annalen van ons koor bekend als de datum waarop een aantal Oisterwijkse mannen besloot om een mannenkoor op te richten. Dat de werkelijke oprichtingsdatum vastgelegd is op 24 juni 1924 komt omdat op die datum het eerste bestuur gekozen is.

Voorzitter J. Bakx
Secretaris H. Muis
Penningmeester Leo Knevel
1e commissaris Jos van Opstal
2e commissaris G. Michels

De naam van het mannen-koor is in eerste instantie “Oisterwijkse Liedertafel”.

Onder leiding van de eerste dirigent de heer G. Gerritsen  wordt al in de 2e week, met 22 leden, gestart met het instuderen van liederen. Over het aantal leden bestaat in de verdere meldingen uit deze periode enige verwarring. Er is diverse malen sprake van 16 leden. Misschien zijn er enkele mensen afgevallen, of wordt het bestuur niet meegeteld.
Op 6 juli 1931 vindt de eerste dirigenten- wisseling plaats. De dirigeerstok wordt overgenomen door Sjef van der Eerden. Deze Oisterwijkse dirigent is geboren op 30 augustus 1907. Hij blijft tot en met 1935 dirigent van “Zang en Vriendschap”.
Ook als componist laat Sjef van der Eerden van zich horen. In 1933 schrijft hij in één nacht het “Oisterwijks Volkslied” waarvoor zijn moeder de tekst heeft geschreven.

De eerste uitvoering was ook in 1933 ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de “Vereniging Vreemdelingen Verkeer” (VVV) Oisterwijk.


Sjef van der Eerden